4 pomysły na szybkie śniadanie dla mam
Pin It

Po nocnym wypoczynku (albo kolejnej zarwanej nocy), aby móc działać na pełnych obrotach, nasz organizm potrzebuje dużej dawki energii i wartości odżywczych. Mamy, jak chyba nikt inny muszą być pełne sił, aby sprostać wyzwaniom nowego dnia oraz wymaganiom swojego maluszka. Sprawdź nasze szybkie pomysły na śniadanie dla mam.


OMLET

To doskonały wybór na pełnowartościowe śniadanie. Jajko to źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, które dodadzą Ci sił na naprawdę dobry dzień. Co więcej, jedząc jajka dostarczysz organizmowi łatwo przyswajalnego białka, które na długo zaspokoi głód.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • garść rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

Wbij jajka do miski, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ubij trzepaczką lub mikserem, tak aby do jajek dostało się jak najwięcej powietrza. Masa będzie gotowa, gdy jajka się spienią. Na patelni rozpuść masło. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wlej masę jajeczną. Wsyp do niej rukolę. Podpiecz na lekko brązowy kolor z jednej strony, ostrożnie przewróć na drugą i zrób to samo. Gotowy omlet wyłóż na talerz i przyozdób pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki.


OWSIANKA

Drugi przysmak na naszej liście to owsianka – dostarczy Ci białka, węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych, a dodane do niej owoce skutecznie wprawią Cię w dobry nastrój.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • owoce na które masz ochotę

Mleko zagotuj – dodaj do niego płatki, szczyptę soli i miód. Całość gotuj na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce umyj i pokrój na drobne kawałki. Gotową owsiankę wlej do miseczki i dodaj do niej przygotowane owoce.


DON'T QUIT


KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM

Kasza jaglana to idealny produkt na śniadanie. Wzmacnia pracę jelit, odkwasza, oczyszcza z toksyn i dodaje energii. Syci na długo i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Polecamy: Kasza – rodzaje kasz i ich walory odżywcze

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 starte jabłko
  • 10 orzechów włoskich
  • łyżeczka miodu

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kaszy dodaj jabłko, orzechy i miód, całość wymieszaj.


KANAPKI W NOWEJ ODSŁONIE

Pieczywo żytnie jest najzdrowsze – żeby się nasycić nie trzeba zjeść go dużo, a każdy kęs dostarcza organizmowi potrzebnych mikroelementów i błonnika.

Polecamy: Jak wybrać dobry chleb?

Składniki:

  • bułka żytnia
  • rukola,
  • pomidor,
  • wędlina,
  • twaróg

Bułkę przekrój, posmaruj twarogiem. Na każdej połówce połóż rukolę, wędlinę i plastry pomidora. Dopraw do smaku i gotowe! Jeżeli lubisz, możesz dodać także kiełki.

Smacznego!

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ