rozgrzewające herbaty
Pin It

Jesień sprzyja spędzaniu wieczorów w domu, rodzinnie przy grze planszowej lub długiej kolacji, samotnie przy książce, w wannie, pod kocem. By przeciwdziałać jesiennej chandrze i osłabionej odporności, polecamy pięć prostych, lecz smacznych i zdrowych przepisów na rozgrzewające herbaty.

Nie tylko maliny

O dobrodziejstwie herbaty z malinami można powiedzieć bardzo dużo. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, lecz także chroni organizm przed wirusami, co w sezonie przeziębień ma niebagatelne znaczenie. Dla mieszkańców naszej strefy klimatycznej niezwykle cennym owocem jest również jabłko. Jest bogate w błonnik, pozytywnie wpływa na układ trawienny, zawiera przeciwutleniacze oraz całe mnóstwo witamin, w tym witaminę C. Specjaliści zalecają zjadanie jednego jabłka dziennie, np. w połączeniu z garścią orzechów. To idealny zestaw dla zdrowego ciała i umysłu. Oto sprawdzone pomysły na pyszną herbatę z jabłkami:

  1. Herbata z suszonymi jabłkami:
  • łyżeczka czarnej herbaty
  • łyżeczka suszonych jabłek
  • szczypta cynamonu i/lub kardamonu
  • 2 goździki

Wszystkie składniki wymieszaj, umieść w filiżance lub zaparzaczu i zalej wrzątkiem. Parz herbatę przez ok. 4 minuty.

  1. Herbata ze świeżym jabłkiem
  • łyżeczka czarnej herbaty
  • 4 plastry jabłka
  • 2 plastry pomarańczy
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu

Połącz herbatę z goździkami i cynamonem, zalej wrzątkiem i parz ok. 2 minuty. Dodaj plastry jabłka i pomarańczy, parz kolejne 2–3 minuty.

Zielona herbata – kwintesencja smaku

Walory smakowe zielonej herbaty znamy doskonale. Wiemy również, że warto ją pić jako element profilaktyki rakowej. Zielone herbaty można łączyć z różnymi smakami i choć nie są rozgrzewające, to w odpowiednich konfiguracjach mogą takimi się stać. Szczególnie polecanymi dodatkami są imbir, pomarańcza, maliny.

  1. Zielona herbata z malinami
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej
  • 1 łyżeczka suszonych malin
  • 2 łyżeczki soku malinowego

Herbatę i maliny zalej gorącą wodą (ok. 80 stopni Celsjusza) na 5 minut. Po odcedzeniu napoju dodaj do niego sok malinowy.

  1. Zielona herbata z imbirem
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka miodu

Herbatę i imbir zalewamy gorącą wodą, po zaparzeniu odcedzamy, dodajemy do naparu sok z pomarańczy i miód. Istotne, by temperatura herbaty nie przekraczała ok. 60 stopni Celsjusza, aby zachować wszystkie zdrowotne właściwości miodu.

A może własny mix herbaciany?

Obecnie możemy wybierać spośród różnych rodzajów i smaków herbat. Dzięki kupowaniu herbaty na wagę możemy stworzyć własną mieszankę, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Testowanie nowych smaków może wiązać się z pracą metodą prób i błędów, warto jednak zaryzykować i poczuć przyjemność, jaka pojawia się przy tworzeniu czegoś zupełnie nowego. Do własnej mieszanki herbacianej możemy dodać również własną kompozycję rozgrzewających przypraw. Idealnie komponują się: cynamon, kardamon, goździki, kolendra, mielony imbir, a nawet gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Wystarczy kilka szczypt przypraw, moździerz i chwila cierpliwości. Oto przepis na prawdziwie aromatyczną herbatę z przyprawami:

  1. Rozgrzewająca herbata z mieszanką przypraw
  • łyżeczka czarnej herbaty
  • po szczypcie lub dwie: cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru
  • dwa goździki
  • miód

Przyprawy łączysz w moździerzu i mieszasz z herbatą. Całość zalewasz wrzątkiem, przykrywasz i zostawiasz na ok. 5 minut. Zaparzoną herbatę przecedzasz i możesz pić od razu lub też poczekać, aż napój osiągnie 60 stopni Celsjusza, by móc dodać do niej miód.

Świat herbaty

Ludzkość zna herbatę od bardzo dawna. I chociaż pierwsze pisemne wzmianki na jej temat pochodzą z Chin, z X w. p.n.e. wiadomo, że herbatę pito już dużo wcześniej. Smakować możemy herbaty czarne, zielone, czerwone, białe, żółte, yerba mate, ulung i wiele innych. Każda z nich ma swoje określone zalety zdrowotne i smakowe. Popijać ją możemy z sokiem z cytryny, miodem, syropami owocowymi, z cukrem, mlekiem, a nawet z dodatkiem konfitur. W niezwykły sposób pijają herbatę Rosjanie i Japończycy, dla których herbata wiąże się z tradycyjnym ceremoniałem i ma wyjątkową rangę.

Warto próbować nowych smaków i sposobów parzenia tego napoju. Herbata może stać się naszym dobrym towarzyszem podczas jesiennych wieczorów, jak również inspiracją do kulinarnych podróży.

Polecamy: Jak wzmocnić odporność? 9 skutecznych sposobów

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ