ciasto marchewkowe z polewą
Pin It

Długie, jesienne wieczory to idealny czas dla ciepłego koca, dobrej książki i korzennej herbaty. Wielu z nas spędza również więcej chwil w kuchni i próbuje nowych, rozgrzewających dań i deserów. My także przygotowaliśmy coś bardzo aromatycznego, idealnego na słodkie popołudnie, a nawet drugie śniadanie – ciasto marchewkowe z polewą budyniową. Sprawdźcie przepis!

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej (lub pół na pół z mąką żytnią)
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego lub ½ szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła (lub innego tłuszczu, np. oleju kokosowego)
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 pomarańcza
  • ulubione bakalie do smaku (u nas drobno posiekane orzechy włoskie i pestki dyni – w sumie cała szklanka)
Składniki na polewę:
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • skórka z pomarańczy (u nas z cytryny)
Wykonanie

Krok 1

Formę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia oraz rozgrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni.

Krok 2

Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, parzymy pomarańczę i ścieramy z niej skórkę (uwaga na białą warstwę – jest gorzka), a następnie obieramy i kroimy pomarańczę na małe cząstki (najlepiej, jeśli pozbędziemy się także przezroczystych błon). Odstawiamy.

Krok 3

W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier. Odstawiamy.

Krok 3

W kolejnym pojemniku ubijamy jajka na puszystą masę. Na końcu dodajemy do niej roztopione masło. Płynną masę przelewamy do suchych składników i intensywnie mieszamy całość łyżką lub trzepaczką. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

Krok 4

Do ciasta wrzucamy marchewkę, skórkę z pomarańczy, pomarańczę oraz wszystkie bakalie. Dobrze mieszamy całość łyżką i przekładamy masę do foremki.

Krok 5

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu).

Krok 6

Przygotowujemy polewę budyniową (robimy ją trochę jak sos beszamelowy): do rondelka dajemy masło, mąkę, a następnie zalewamy mlekiem. Dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy na wolnym ogniu tak, aby masa zgęstniała. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę mleka. Na końcu ścieramy skórkę z cytrusa (do smaku).

Krok 7

Gdy ciasto ostygnie wykładamy polewę na wierzch i posypujemy startą skórką z cytryny lub pomarańczy (możemy też posypać uprażonymi płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami włoskimi).

Uwaga: zamiast polewy budyniowej, ciasto możemy ozdobić roztopioną białą czekoladą, połączoną z odrobiną mleka.

Krok 8

Słuchamy komplementów męża i patrzymy z satysfakcją, jak dzieci zajadają się ciastem, aż trzęsą im się uszy! 🙂

ciasto marchewkowe z polewąciasto marchewkowe z polewą

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ