domowe lody bez maszynki
Pin It

Takie temperatury jak dziś, nie sprzyjają gotowaniu i długiemu staniu przy kuchennym piecu. Warto jednak poświęcić kilkanaście minut na zrobienie czegoś, co może przynieść nam nie tylko przyjemny chłód, ale i świetnie smakować. Sprawdźcie szybkie i sprawdzone przepisy na domowe lody bez maszynki.  

Domowe lody waniliowe

Potrzebujemy:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklankę mleka (tłustego 3,2%)
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 6 żółtek
  • laska wanilii

Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się roztopi, dodajemy laskę wanilii. Możemy ją przeciąć wzdłuż, aby uzyskać mocniejszy aromat. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy je. Wyciągamy wanilię.

W osobnej misce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko. Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aby masa zrobiła się gęsta.

Gdy całość zgęstnieje, odstawiamy ją do ostygnięcia (przykrywamy folią lub talerzem, żeby uniknąć kożucha). Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i znów dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję. Na koniec wkładamy masę do lodówki, aby dobrze ją schłodzić, a po jakimś czasie do zamrażalnika na min. 6 godzin (najlepiej na całą noc).


Domowe lody jagodowe

Potrzebujemy:

  • 300 mln śmietanki 36% (w ostateczności może być 30%)
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • szklankę jagód
  • Opcjonalnie ½ laski wanilii

Wodę gotujemy z cukrem i laską wanilii. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy jagody i gotujemy do momentu, aż się rozpadną. Całość studzimy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę. Powoli dodajemy schłodzony sok jagodowy, cały czas mieszając.  Masę przekładamy do pojedynczych foremek lub dużego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.


Domowe lody czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 5 żółtek
  • 1 szklankę mleka
  • 1 szklankę śmietanki 30 %
  • 1 laskę wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 gorzką czekoladę

Masę przygotowujemy według powyższego przepisu na lody waniliowe: najpierw gotujemy mleko z wanilią i cukrem, następnie dodajemy roztrzepane żółtka, a po zagotowaniu i ostygnięciu wlewamy śmietankę.

Czekoladę łamiemy na kawałki i  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną już czekoladę wlewamy do przestudzonej masy i mieszamy.

Całość przekładamy do pojemników i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.


Domowe lody miętowe

Potrzebujemy:

  •  600 ml śmietanki 36%
  • 3 garści listków mięty
  • 70 g cukru
  • 5 żółtek

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Miętę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy jajecznej. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją partiami do masy, cały czas delikatnie mieszając. Gotową masę przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok. 6 godzin lub na całą noc.


Domowe lody krówkowe

Potrzebujemy:

  • Puszkę masy krówkowej Gostyń (400 g)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki stołowe mleka

Masę krówkową przekładamy do rondelka, dodajemy do niej 2 łyżki mleka i delikatnie podgrzewamy, mieszając trzepaczką. Nie wolno doprowadzić masy do wrzenia. Powinna być letnia, dzięki czemu jej konsystencja zrobi się bardziej płynna. W misce ubijamy na sztywno śmietankę. Kremówkę dodajemy stopniowo do masy krówkowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Uwaga: masa krówkowa nie powinna być zbyt ciepła, bo śmietanka się zważy.  Całość przekładamy do foremek i mrozimy przynajmniej przez 4h.


Domowe lody nutellowo-bananowe (najszybsze z możliwych)

Potrzebujemy:

  • 5 bananów
  • ¾ szklanki nutelli

Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy nutellę i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przekładamy do foremek i mrozimy kilka godzin. Uwaga: bardzo słodkie!


Lody malinowo-jogurtowe

Potrzebujemy:

  • 100 ml jogurtu naturalnego (może być też sojowy)
  • 2 szklanki mrożonych malin (mogą być truskawki, jeżyny itp.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, następnie przekładamy do foremek i mrozimy.


Domowy sorbet cytrynowy

Potrzebujemy:

  • skórkę z całej cytryny
  • szklankę wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej

W garnku mieszamy pokrojoną (wcześniej sparzoną) skórkę z cytryny z wodą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do ostudzonego syropu dodajemy sok z cytryny oraz wodę gazowaną. Przelewamy do foremek. Zamrażamy.


Uwaga ogólna:

Jeśli mrozimy lody w dużym pojemniku, musimy pamiętać o tym, żeby co 1,5 – 2 godziny wyjąć je i przemieszać (najlepiej trzepaczką). Wówczas wyjdą puszyste i lekkie.

Lody na bazie mleka, śmietanki i żółtek mogą być podstawą do zrobienia lodów owocowych. Wystarczy, że dodamy do nich maliny, truskawki, jagody czy brzoskwinie. Jeżeli chcemy lżejsze rozwiązanie, możemy zrezygnować z mlecznej masy i zmiksować jakiekolwiek owoce z odrobiną cukru, miodu lub syropu klonowego. Lody będą lekkie i orzeźwiające.

Powodzenia i smacznego!

Sprawdź jeszcze: Ta kobieta podaje dziecku lody z… 

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ