Pin It

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że nasze kuchnie są pełne lekarstw na każdą dolegliwość. Lipa, czarny bez, mięta, cytryna, czosnek, mleko… To tylko początek długiej listy.

Odporność

Jeszcze przed chorobą warto zadbać o odporność. Udowodniono, że nic nie zapewnia jej lepiej, niż pełne przeciwutleniaczy i witamin warzywa i owoce. Najważniejsza w profilaktyce przeziębienia jest witamina C, którą znajdziemy w cytrusach, kapuście kiszonej, cebuli czy papryce. Warto pić szklankę wody z cytryną z miodem co rano – to zestaw niezbędnych mikroelementów wzmagających odporność. Cenny jest też czosnek, którego składniki pozwalają walczyć z wirusami i grzybami atakującymi organizm od środka. Te właściwości ma szczególnie świeża bulwa; czosnek granulowany w proszku traci najcenniejsze – z punktu widzenia medycyny – substancje.

Zatkany nos

Ostre warzywa, które zwykle wręcz „zatykają” i wywołują łzawienie, w czasie przeziębienia świetnie sprawdzają się jako pomoc w udrażnianiu nosa. Kanapka z chrzanem (najlepiej świeżym), sałatka z dużą ilością cebuli i pieprzu czy zupa ze startym imbirem działają lepiej, niż niejeden sklepowy syrop. Przy niektórych rodzajach kataru sprawdzają się też inhalacje, np. z zielonej herbaty, lipy czy mięty. Torebki herbaciane wrzucamy do miski wrzątku, a następnie pochylamy się nad nią, z głową przykrytą ręcznikiem. Po chwili będzie potrzebna duża ilość chusteczek, bo z nosa zacznie spływać zalegająca dotychczas wydzielina.

Dreszcze

Jest Ci zimno i wstrząsają tobą dreszcze? Tu najlepiej sprawdzą się produkty rozgrzewające. A więc: imbir, chilli, kurkuma, pieprz i zupy z ich dodatkiem. Imbir warto dodać też do herbaty, a na czas choroby zamienić ulubioną zieloną na np. tą z czarnego bzu lub lipy. Silnie ocieplają ciało, w przeciwieństwie do zielonej herbaty, która jest idealna na upały, bo wychładza organizm.

Ból gardła

Najpopularniejsza jest płukanka z szałwii, bo ma silne działanie antybakteryjne i uśmierzające stany zapalne. W smaku nie należy do najsmaczniejszych, ale nie trzeba jej pić: wystarczy przepłukać gardło mocnym naparem, tak jak robią to dzieci płucząc zęby po ich myciu („gulgocząc”). Nawilżające działanie ma z kolei napój z zagotowanego siemienia lnianego z łyżką miodu. Szklanka wypita przed snem pozwoli lepiej znieść drapiące gardło.

Wszystko na raz

Prawdziwym pogromcą bakterii i „wspomagaczem” w walce z przeziębieniem jest mikstura z mleka, miodu, masła i czosnku. Niektóre z nas pamiętają ją z dzieciństwa i wiedzą, że choć smak ma okropny, to działa jak najsilniejszy antybiotyk. Osoby o wrażliwym podniebieniu mogą zrezygnować z czosnku – wtedy jest to całkiem smaczny, rozgrzewający koktajl.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ