jak usunac toksyny z warzyw i owocow
Pin It

Chyba każda mama, podczas ciąży czy w momencie rozszerzania diety dziecka, sięga po różnorodne warzywa i owoce. Bez względu na to, czy robimy zakupy na bazarze czy w markecie, warto wiedzieć, jak usunąć toksyny z warzyw i owoców. Sprawdź, dlaczego i jak to robić.

Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce zawierają wiele substancji chemicznych, które mają wpływ na nasze zdrowie. Zanim rośliny dojrzeją i trafią do sklepów, pryskane są różnymi pestycydami, które zwalczają szkodniki. Rośliny nawożone są azotanami, które po przedostaniu się do organizmu przekształcają się w azotyny – związki wykazujące szkodliwe działanie. – Obecność azotanów w żywności pochodzenia roślinnego należy traktować jako jej zanieczyszczenie, które jest najczęściej wynikiem nadmiernego stosowania nawozów – mówi Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny. Najwięcej azotanów magazynują: seler, szpinak, rzodkiewka, sałata, kapusta. Najmniej – bób, fasola, groch, ogórek, pomidor.

Dowiedz się więcej o zielonych warzywach

Azotany rozpuszczają się w wodzie, dlatego podczas dokładnego mycia i gotowania są wypłukiwane z warzyw. Samo zwykłe umycie produktów nie wystarczy jednak do pozbycia się wszystkich toksyn.

lifetime (1)

– Producenci powlekają rośliny różnymi substancjami, by na długo zachować ich świeżość. Nie wierzmy w napisy „gotowe do spożycia”, „już myte” – lepiej umyć warzywa i owoce dwa razy niż raz za mało – mówi Iwona Wierzbicka. – Moczenie redukuje azotany, ale nie usuwa ich całkowicie. Warto pamiętać o moczeniu w wodzie o odczynie kwaśnym i zasadowym, bo w ten sposób usuwamy groźne substancje z powierzchni, m.in. fungicydy i konserwanty – dodaje.

Jak usunąć toksyny?

Aby oczyścić warzywa i owoce, wystarczą trzy proste kroki:

  1. Woda + ocet

Moczymy rośliny w wodzie o odczynie kwaśnym (na 1 litr wody – pół szklanki octu, najlepiej octu jabłkowego, lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego). Moczymy przez 3-5 minut i wylewamy wodę.

  1. Woda + soda oczyszczona

Następnie moczymy rośliny w wodzie o odczynie zasadowym – wlewamy nową wodę z sodą oczyszczoną (na 1 litr – 1-2 łyżki sody oczyszczonej). Moczymy 3-5 minut. Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.

  1. Woda

Warzywa i owoce płuczemy, szorujemy, suszymy i wkładamy do lodówki.

Jak dodaje dietetyk, zanim rośliny trafią na talerz, warto pamiętać, aby wcześniej wyciągnąć je z lodówki i wystawić na słońce (np. na pół godziny). Światło reguluje aktywność reduktazy azotanowej – enzymu odpowiedzialnego za redukcję azotanów w roślinach. Wystarczy, że położymy warzywa na nasłoneczniony parapet, a wpłynie to na ich jakość.

Zdrowy nawyk

Oczyszczanie owoców i warzyw trwa zaledwie kilka minut, nie wymaga zbyt wiele wysiłku, jest niedrogie i znacznie poprawia jakość produktów. Warto wyrobić sobie nawyk czyszczenia roślin tuż po przyniesieniu zakupów do domu.

W sklepach dostępne są też specjalne płyny do oczyszczania owoców i warzyw.

Warto się również zorientować, czy w naszej okolicy można zaopatrzyć się w produkty bez chemii. W wielu miastach działają tzw. kooperatywy spożywcze, gdzie wspólnie z innymi można zamawiać ekologiczną żywność bezpośrednio od rolników. Jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie, swój mały ogródek można stworzyć na balkonie lub nawet na kuchennym parapecie.

Konsultacja: Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny, specjalista od chorób autoimmunologicznych i metabolicznych.

Iwona-Wierzbicka-1

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ