Jak wybrać dobry chleb?
Pin It

Rocznie Polak zjada ok. 100 bochenków chleba. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jego udziału, część rodaków zjada go także na kolację. Ponieważ spożywamy pieczywo w takiej ilości, warto zadbać o to, by było najwyższej jakości i nie tylko zapychało brzuch, ale także służyło naszemu zdrowiu. 

Jak wybrać dobry chleb? Oto cztery proste wskazówki:

Po pierwsze: skład

Czytanie etykiet to tak naprawdę pierwsze i najważniejsze przykazanie każdego świadomego kupującego i dobry nawyk każdej zapobiegliwej mamy. Koniecznie zastosuj go przy wyborze pieczywa.

Od 2013 roku sprawa stała się nieco łatwiejsza. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2013 r. wprowadziło obowiązek podawania wykazu składników sprzedawanych środków spożywczych. Obejmuje on także produkty sprzedawane bez opakowań. Nawet chleb z pobliskiego supermarketu musi mieć jasno oznaczony skład – znajdziesz go albo na naklejce na samym bochenku, albo na piecu lub półce, na której chleb jest wyłożony.

Dobry chleb powinien składać się z czterech składników – z mąki, zakwasu lub drożdży, wody i soli. I tak naprawdę niczego więcej mu nie potrzeba. Wybieraj chleb z krótkim, zrozumiałym składem. Unikaj słodu i karmelu, polepszaczy, konserwantów i składników, których nie znasz.

Po drugie: mąka

Kolejnym ważnym krokiem w poszukiwaniu najlepszego chleba dla naszej rodziny jest rodzaj mąki, z jakiej bochenek został upieczony.

W sklepach najczęściej znajdziemy trzy rodzaje pieczywa:

  • chleb żytni (upieczony z mąki żytniej jasnej lub razowej)
  • chleb mieszany żytnio-pszenny (upieczony z dwóch rodzajów mąk – żytniej i pszennej)
  • chleb pszenny (upieczony z mąki pszennej).

Jakość chleba zależy od mąki.

Mąka żytnia jest zdrowsza niż pszenna. Mąka żytnia to bogactwo mikroelementów dobrych dla naszego zdrowia – m.in. cynku i potasu. Zawiera także cenny dla zdrowia mangan i błonnik. Dodatkowo chleb żytni z mąki wysokiego typu ma niski indeks glikemiczny (ok . 40). To z kolei oznacza, że nie napędza apetytu i pozostaje w żołądku dłużej. To dobry wybór na zdrowe śniadanie – kanapka z takiego chleba na długo zaspokoi głód i pomoże zapobiegać nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Im wyższy typ mąki, tym mąka lepsza dla naszego organizmu. Typ mąki określa numer na jej opakowaniu. Podaje on jak drobno zmielone i oczyszczone zostanie ziarno. Najtańsze pieczywo z supermarketu najczęściej wypiekane jest z dobrze oczyszczonej mąki pszennej tortowej – typ 480. Ta mąka pozbawiona jest wszystkiego, co cenne dla zdrowia – składników mineralnych i mikroelementów. Mąki wyższego typu – np. 1050, 1400 lub 2000 powstają z bielma i zewnętrznej warstwy ziarna – są mniej oczyszczone, przez co są bogatsze w cenne dla zdrowia składniki i błonnik.

Po trzecie: dotyk

Kolejną wskazówką, która pomoże nam wybrać dobry chleb to sam wygląd bochenka. Warto przed zakupem pieczywo dotknąć (oczywiście z zachowaniem higieny, zakładając foliową rękawiczkę) i zobaczyć jak się zachowuje.

Dobry bochenek pszenny – musi być zwarty i sprężysty, bez wielkich dziur. Wraca do poprzedniego stanu po nacisku. Ma twardą, błyszczącą skórkę w charakterystyczne rąby. Nie kruszy się przy krojeniu i nie przykleja do noża.

Spodnie dla niemowlaka (2).png

Pszenny gnieciuch – gąbczasty, nadmuchany, często z dziurami na pół kromki, obrywa się. Przy krojeniu robią się dziury w kromkach lub skórka odchodzi od kromki.

Dobry bochenek żytni – szaro-brunatny, bardzo dobrze zbity, delikatny i błyszczący. Po nacisku wraca do poprzedniego wyglądu. Ma twardą skórkę.

Żytni gnieciuch – gąbczasty, nierówno zbity, rozrywa się przy krojeniu, po nacisku zgniata się kulkę.

Po czwarte: próba czasu

Ostatecznym sprawdzianem dla bochenka jest to, jak zachowuje się po upływie czasu. Po tygodniu supermarketowy gnieciuch pleśnieje. Prawdziwy chleb wysycha i twardnieje – po kilku dniach dobrze nadaje się na grzanki.

Sprawdź nasz przepis na domowy chleb

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ