domowe pesto
Pin It

Idealnym rozwiązaniem na szybki i pyszny obiad jest makaron z domowym pesto. Pesto przygotujesz w kilka minut, a potem wystarczy tylko ugotować makaron, posypać całość parmezanem i smaczne danie gotowe!

Pesto to jednak nie tylko szybkie danie, ale także i zdrowy obiad – bazylia korzystnie wpływa na nasz układ trawienny i krwionośny. Szpinak zwiera bogactwo żelaza, czosnek ma silne właściwości przeciwzapalne, a orzechy dobroczynnie wspomagają pracę mózgu. Jeżeli taką skarbnicę witamin i mikroelementów zjesz w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego, nasycisz ciało bez zbędnych obaw o piękną sylwetkę.

Polecamy: Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Jak przygotować domowe pesto?

Składniki:

  • świeża, umyta bazylia – ok. 2 kubki
  • czosnek – 2 obrane ząbki
  • orzeszki piniowe – ¼ kubka (znajdziesz je TUTAJ)
  • oliwa z oliwek– ¼ kubka
  • starty parmezan – ¼ kubka
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Można dodać szpinak typu baby, jeżeli bazylii jest za mało.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsyp do blendera i zmiksuj na pełnych obrotach. Gotowe!

Produkt można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ