Pin It

Królująca od kilku lat w sklepach ze zdrową żywnością komosa ryżowa (inaczej quinoa) to smaczny i zdrowy produkt, który warto wprowadzić do swojej kuchni. 

Quinoę uprawiano już nawet 5 tysięcy lat temu w górskich regionach Ameryki Południowej. Inkascy wojownicy czerpali z tej rośliny siłę do boju, a ich kobiety energię do codziennych obowiązków, długowieczność i witalność. Dzisiaj popularność komosy nie słabnie – zawiera pełnowartościowe białko, witaminy i minerały, dzięki czemu łatwo jest się nią zdrowo nasycić.

Wartości odżywcze

Quinoa to idealny produkt dla wszystkich dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. Przede wszystkim skrywa w sobie całe bogactwo witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nim łatwo przyswajalny błonnik, witaminy (przede wszystkim E, C i B) oraz sole mineralne (żelazo, magnez, potas, miedź i cynk). Jeżeli unikasz spożywania glutenu – komosa idealnie urozmaici twoją dietę. Dodatkowo cechuje się niskim indeksem glikemicznym – dzięki temu nasyca na długo i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi. Regularne spożywanie komosy pomaga uszczelnić naczynia krwionośne i pozytywnie wpływa na układ wieńcowy. Quinoa zawiera także zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz kwasy omega-3. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy. Tyle zalet w jednym ziarenku!

Ciąża i małe dziecko

Quinoa to także idealny posiłek dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. W ciąży dostarczy organizmowi kwasu foliowego i wielu cennych składników. To bezpieczny produkt, który nie uczula i pozwala zdrowo się nasycić –  bez obaw można wprowadzić go do jadłospisu małych dzieci.

Gdzie kupić?

Komosę ryżową kupimy już w większości supermarketów. Najtaniej i najpewniej można jej szukać w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością (np. tutaj).

Jak gotować?
  1. Wypłucz ziarna dokładnie na sitku. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego posmaku komosy. Warto przyjrzeć się wodzie w trakcie płukania – jeżeli się pieni, koniecznie wypłucz ziarna ponownie. Jeżeli nie – komosa jest gotowa do gotowania.
  1. W garnku zagotuj wodę (proporcje – szklanka komosy = 2 szklanki wody). Dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wsyp wypłukaną komosę – po chwili wyłącz palnik i pozostaw szczelnie przykryty garnek na płycie kuchenki. Po kilkunastu minutach quinoa napęcznieje i wchłonie wodę. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać zawartości garnka, aby komosa nie przywarła.
Z czym jeść? 

Quinoa idealnie pasuje do zup, gulaszy i sałatek. Z powodzeniem zastępuje ryż, kasze i makarony w daniach głównych. Można również stworzyć na jej bazie ciekawy deser (np. upiec komosowe ciastka). Poniżej nasze propozycje:

Coś do pracy:

Sałatka z komosy, łososia i szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 200 g filetów z łososia bez skóry i ości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (pominąć w wersji łagodnej)
  • 2 garście szpinaku sałatkowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 – 3 łyżki octu balsamicznego
  1. Ugotuj komosę w osolonej wodzie.
  2. Łososia pokrój na kawałki, umyj i osusz szpinak. Na patelni podgrzej oliwę z wyciśniętym przez paskę czosnkiem. Dodaj kawałki łososia. Na koniec dodaj komosę. Całość smaż przez kilka chwil.
  3. Wymieszaj zawartość patelni ze szpinakiem, posól i dopraw do smaku. Dodaj ocet balsamiczny.

Smacznego!


Coś słodkiego:

Ciastka quinoa 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 100 g. masła
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa, czyli ok. 1/3 szklanki suchej kaszy
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 C.
  2. Ugotuj i ostudź komosę.
  3. Mąkę, sól, sodę, proszek, bakalie, płatki owsiane i komosę ryżową mieszamy w dużej misce.
  4. W osobnej misce zmieszaj cukier, miód i masło. Zmiksuj na gładką masę, dodaj jaja i ponownie zmiksuj.
  5. Mokre wlewamy stopniowo do suchych. Całość mieszamy.
  6. Dłońmi uformuj kuleczki, spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
  7. Piecz ok. 15 minut

Smacznego!


Obiad z komosy:

Kotleciki z komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren komosy ryżowej
  • duży por
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy,
  • koperek
  • jogurt lub śmietana 12%

Przygotowanie:

  1. Komosę ugotuj z solą.
  2. Pora przekrój wzdłuż na połowę, pokrój na drobne plasterki i usmaż na oliwie aż stanie się miękki.
  3. Ugotowaną komosę wrzuć do pora, dodaj jajo, przyprawy i mąkę. Całość wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety i usmaż na złoty kolor.
  5. Podawaj z jogurtem lub śmietaną, posypane koperkiem albo samodzielnie.

Smacznego!

Źródła przepisów: kwestia smaku, your better choice, rucola and more

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ