owoce sezonowe
Pin It

W ogródkach, lasach, sadach i na straganach kuszą nas aromatyczne i świeże owoce sezonowe. Wbrew pozorom, domowe przetwory z agrestu, malin czy jeżyn są banalnie proste.

Kompot agrestowy

Z czego?

0,5 kg agrestu, 1,5 l wody, 2 łyżki cukru, do smaku – mięta, kardamon (za 4,60 zł kupisz TUTAJ), cynamon (za 2,40 zł TUTAJ) lub goździki (za 5 zł TUTAJ)

Jak to zrobić?

Usunąć brązowe końcówki agrestu i ugotować go w garnku wody. Gdy zacznie się gotować, wsypać cukier. Gdy agrest zacznie pękać, dorzucić mięte lub cynamon, gotować jeszcze kilka minut, następnie ostudzić i podawać. Do gotowego kompotu można wrzucić jeszcze kilka listków mięty dla dekoracji.


Kisiel jagodowy

Z czego?

szklanka jagód, szklanka wody, łyżka cukru, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny

Jak to zrobić?

W garnku ugotować jagody z połową wody, cukrem i cytryną (kilka kropel soku). Pozostałą wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się jagód, szybko mieszając.


Dżem wiśniowy, czereśniowy

Z czego?

1 kg wiśni, 0,4 kg cukru żelującego, woda

Jak to zrobić?

Wymyte i wydrylowane owoce wymieszać z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie powstałą masę zagotować i utrzymywać 3 minuty w stanie wrzenia. Gotowy dżem lekko studzimy, wkładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.


Lody truskawkowe

Z czego?

0,5 kg truskawek (jagód, malin itp.), łyżka cukru, opcjonalnie – pół szklanki mleka, szczypka wanilii (możesz kupić ją TUTAJ) lub cynamonu

Jak to zrobić?

Owoce rozgniatamy z cukrem lub miksujemy. Jeśli zależy nam na mlecznych lodach, dodajemy mleko (bez tego uzyskamy sorbet). Sorbet wlewamy do pojemników na kostki do lodu lub kubeczków po jogurcie; wtykamy w każdą porcję lodów patyczek po lodach lub plastikowy. Wkładamy do zamrażarki, po trzech godzinach lody są gotowe.


Lemoniada truskawkowo – poziomkowa

Z czego?

0,5 kg truskawek, 100 gram poziomek, 2 cytryny, 3 łyżki cukru, woda, lód

Jak to zrobić?

Umyte truskawki bez szypułek rozgniatamy w mikserze, można też przesiać je przez sito, by pozbyć się pestek. Do musu dodajemy 3 szklanki wody wymieszanej z sokiem z dwóch cytryn i cukrem. Do gotowej lemoniady można dodać dodatkowo wody, cukru lub soku z cytryny, a w upalne dni – można zmiksować truskawki od razu z lodem.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ