placki kefirowe z jabłkiem i cynamonem
Pin It

Proste i pyszne – tak w dwóch słowach opisać można placki kefirowe z dodatkiem jabłek i cynamonu. Są doskonałym pomysłem na szybki obiad i z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi dania na słodko.

Co będzie ci potrzebne?
  •  2 duże jabłka
  •  duże opakowanie kefiru (400 g)
  •  1 jajko
  •  pół szklanki mąki
  •  cynamon
  •  proszek do pieczenia
  •  olej do smażenia

Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego dania możesz zamówić za darmo do domu w TYM sklepie internetowym.

Sposób przyrządzania

Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Do miski wlej kefir, dodaj jajko (razem z żółtkiem), mąkę, cynamon (ok. 3 płaskie łyżki) i odrobinę proszku do pieczenia („na czubku” łyżeczki). Masa powinna mieć gęstość zbliżoną do ciasta naleśnikowego. Duża ilość cynamonu sprawia, że placuszki zyskują wspaniały aromat i smak.

Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj. Podgrzej na patelni olej i formuj na niej średniej wielkości placki. Usmaż z obu stron i gotowe. Podana ilość składników wystarczy na 7-8 sztuk.

Placuszki można już na talerzu przyprószyć cukrem pudrem.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ