placki marchewkowo-pietruszowe
Pin It

Twoje dzieci nie lubią warzyw? Cały czas kombinujesz jak je przemycić w diecie maluchów? Oto jeden ze sposobów – placki marchewkowo-pietruszkowe. Słodkie, chrupiące i do tego zdrowe! 

Potrzebujemy:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • jajko
  • 3/4 szklanki mleka lub wody gazowanej (według preferencji)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (pasuje również żytnia, czy kukurydziana) – jeśli trzeba będzie, można dosypać nieco więcej
  • szczyptę soli
  • opcjonalnie: pestki dyni, słonecznik lub posiekane orzechy

Na tarce ze średnimi oczkami ścieramy marchewkę i pietruszkę. Dodajemy jajko. Intensywnie mieszamy. Wlewamy mleko lub wodę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodajemy pestki/bakalie. Wszystkie składniki łączymy, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

placki marchewkowo-pietruszowe

Na dobrym oleju (np. kokosowym) smażymy cienkie placuszki (sprawdź, jakie tłuszcze najlepiej nadają się do smażenia).

Podajemy z jogurtem, dżemem lub po prostu posypane cukrem. Słodycz, która uwalnia się z marchwi i pietruszki sprawia, że jedzone bez żadnych dodatków też są pyszne!

Smacznego!

placki marchewkowo-pietruszowe

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ