Pin It

Wymyślne dania odchodzą w niepamięć, gdy w domu zaczyna rządzić mały szkrab. Czasu nie ma na nic, również na gotowanie. W takiej sytuacji wybawieniem okazują się proste potrawy, które nie wymagają wielu składników i wielogodzinnych przygotowań. Oto trzy pomysły na szybki obiad.

Potrawka z kurczaka i ryżu

Nie ma prostszego sposobu na posiłek niż potrawka przygotowana z kurczaka i ryżu.

Potrzebujesz: podwójnego filetu z kurczaka, woreczka ryżu (100 g), średniej cebuli i kostki bulionu warzywnego (proponuję ekologiczną kostkę, którą znajdziesz w tym miejscu).

Sposób przygotowania: kurczaka lekko podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj posiekaną w kostkę cebulę, aby się lekko zeszkliła. Następnie dosyp nieugotowany ryż i wlej szklankę bulionu. Przykryj i duś do momentu, aż ryż nasiąknie bulionem. Podczas duszenia sprawdzaj od czasu do czasu, czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Przygotowanie potrawy zajmuje około 25 minut.

Zapiekanka z rybą i makaronem

Zapiekanki są daniami idealnymi dla młodej mamy. Tak naprawdę można je zrobić z tego, co znajdziesz w swojej lodówce, a składniki możesz dowolnie komponować. Jednym z wielu pomysłów jest zapiekanka z rybą i makaronem.

Potrzebujesz: kilka filetów z ryby (w zależności od waszego apetytu i wielkości naczynia żaroodpornego), około 300 g makaronu typu świderki, kostkę żółtego sera, łyżkę śmietany, 2 jajka, koperek.

Sposób przygotowania: w pierwszej kolejności podgotuj lekko (!) makaron. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i ułóż w nim filety rybne, a następnie posyp je makaronem. Starty na tarce żółty ser wymieszaj z jajkami i śmietaną i tak przygotowaną miksturą  polej rybę i makaron. Na koniec posyp całość koperkiem. Umieść naczynie w piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Parówki w naleśnikach

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mogą być np. przyrządzone na słodko z dżemem lub na pikantnie z mięsem. Bardzo łatwym i sycącym daniem są naleśniki z… parówką. Jak to zrobić?

Potrzebujesz: 4 parówki drobiowe, kostkę żółtego sera, mleko, mąkę, 2 jajka, ketchup, oregano.

Sposób przygotowania: najpierw należy podgotować parówki oraz przygotować ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj jajka, 2 szklanki mąki, szklankę mleka i szklankę wody (może być mineralna woda gazowana, wówczas ciasto będzie bardziej pulchne) oraz łyżkę oliwy z oliwek. Na każdy z naleśników nakładamy równomiernie ketchup, posypujemy oregano i startym żółtym serem. W takie ciasto zawijamy parówkę. Naleśniki podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, aby stopić ser. Czas przygotowania: około 30 minut.

Smacznego!

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ