zdrowe przepisy na drugie śniadanie
Pin It

W domu zjadasz dobre śniadanie, przychodzisz do pracy. Pijesz kawę, ale koło południa dopada cię głód. Co robisz? Wybierasz drożdżówkę, batonika albo kanapkę z serem i szynką? Mamy dla ciebie dużo lepsze rozwiązanie – zdrowe przepisy na drugie śniadanie, dzięki którym twój organizm będzie odżywiony, a ty pełna energii do działania.

Sałatka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz dostępnych w naszym kraju. Do tego jest bezglutenowa! Świetnie komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. Poniższy przepis spodoba się nie tylko fanom kaszy, lecz także wielbicielom prostych i szybkich dań.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • Suszone pomidory w oliwie
  • Ser feta
  • Świeża bazylia
  • Pestki dyni
  • Sól, pieprz

Pomidory wyławiamy z oliwy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z serem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni (mają zdecydowanie lepszy smak niż nieuprażone). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i na końcu doprawiamy łyżką oliwy (z pomidorów), solą, pieprzem oraz świeżo pokrojoną bazylią.

Szukasz zdrowych produktów spożywczych? Sprawdź to miejsce! Kupisz tu m.in. kasze, mąki, makarony i inne produkty z ekologicznych upraw.

Twarożek z warzywami

Twarożek kupiony na szybko w spożywczaku to klasyczny śniadaniowy „ratunek”. Możemy go w bardzo prosty sposób wzbogadzić. Jak? Sami sprawdźcie!

Składniki:

  • Twarożek grani lub zwykły ser w kostce
  • Świeży pomidor
  • Jedna łodyga selera naciowego
  • Świeży koperek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka oliwy tłoczonej na zimno

Do serka dodajemy oliwę, przyprawy oraz koperek. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojonego pomidora i seler naciowy. Jemy samodzielnie lub z dobrym chlebem.

Kanapka z pastą jajeczną i awokado

Zarówno jajka, jak i awokado są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, w tym tłuszczów, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Pasta, którą proponujemy jest dosyć kaloryczna, ale dzięki wartościowym składnikom doda nam energii i obniży ciśnienie we krwi.

Składniki:

  • Dobry, pełnoziarnisty chleb (przepisu szukaj tutaj)
  • 2-3 jajka
  • Awokado
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo (ok. 5–6 minut). Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado obieramy ze skóry, pozbawiamy pestki i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz sól i pieprz. Mieszamy. Masę z awokado łączymy z jajkami. Na końcu dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Pastą smarujemy chleb i robimy wyśmienite kanapki.

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i kurczakiem   

Poniższa sałatka jest bardzo pożywna i zawiera sporo białka, dlatego spodoba się osobom aktywnym fizycznie.

Składniki:

  • Szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (świderki/penne) – sprawdź tutaj
  • 20 dag ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka lub indyka
  • Kilka główek brokułu
  • Świeża natka z pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego

Brokuł gotujemy ok. 10 min. w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, tak aby był miękki, ale jednocześnie jędrny. Pierś kroimy w drobne kawałki, ugotowany brokuł rozdrabniamy na niewielkie cząstki, nać z pietruszki siekamy i wszystkie składniki łączymy z makaronem. Na końcu przyprawiamy do smaku przyprawami  i jogurtem.

Muffiny śniadaniowe z warzywami 

Jajeczne muffiny przypadną do gustu osobom, które lubią kolory i bogaty, aromatyczny smak pieczonych warzyw. Może spodobają się dzieciakom? Są świetną alternatywą dla kanapek i słodkich wypieków.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 papryki czerwonej/żółtej lub zielonej
  • Garść świeżego szpinaku lub czegoś zielonego
  • 100 g ulubionego sera (twaróg, feta, ser żółty)
  • Pieprz, sól, słodka papryka

Cukinię, paprykę oraz ser kroimy w kosteczkę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na muffinki lub papilotek. Jajka ubijamy (jak na omlet) razem z przyprawami. Ubitą masą zalewamy warzywa do połowy wysokości foremek. Całość pieczemy około 20 min. w temp. 180 stopni. Porcja starcza na około 8–9 muffinków.

Sałatka z selera naciowego i winogron

Poniższa sałatka jest ekspresowa w wykonaniu i nietypowa w smaku. Oprócz drugiego śniadania, jadamy ją również do obiadu. Pycha!

Składniki:

  • 2–3 łodygi selera naciowego
  • Ok. 20–30 dag ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
  • 10 dag płatków migdałów (orzechów szukaj tutaj)
  • Musztarda
  • Miód
  • Jogurt naturalny
  • Opcjonalnie: dobry majonez

Seler kroimy w paski (około 0,5 cm), winogrona przekrawamy na pół. Łączymy ze sobą. W kubeczku robimy sos: 2–3 łyżki musztardy mieszamy z 2 łyżeczkami miodu (do uzyskania jednolitej konsystencji), następnie dodajemy jogurt lub majonez (również 2–3 łyżki). Sos łączymy z selerem i winogronami. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości i mieszamy.

Wrapy z cienkich omletów

Lubicie naleśniki lub wrapy? Jeśli tak, z pewnością posmakują wam te ziołowe wrapy, które możecie jeść zarówno na ciepło, jak i wtedy, gdy ostygną.

Składniki:

  • 2–3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 2–3 łyżki posiekanych ulubionych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp.)
  • Sól, pieprz do smaku

Jajka, wodę, zioła i przyprawy miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy część masy, tak aby placek miał około 0,5 cm. Smażymy na suchej patelni (takiej nieprzywierającej) i uważamy, aby nie przypalić omletu. Z 2–3 jajek wyjdą nam 2 omlety (jeśli potrzebujemy więcej, zwiększamy liczbę jaj).

Do ziołowych wrapów wkładamy ulubione składniki: sałatę/rukolę, pokrojonego pomidora, ogórka, kurczaka/szynkę. Całość polewamy niewielką ilością sosu jogurtowego (jogurt + odrobina musztardy, sól, pieprz, pół ząbka czosnku, koperek). Zawijamy. Możemy jeść na zimno.

Sałatka z naturalnego ryżu, awokado i indyka

Ryż, indyk, awokado… to zestawienie składników dodaje sporo energii, dlatego przyda się aktywnym rodzicom. Nie wymaga wiele pracy, a dostarcza siły na cały dzień!

Składniki:

  • Szklanka ugotowanego ryżu brązowego (sprawdź tutaj)
  • 1 awokado
  • 150-200g upieczonej piersi z indyka
  • Szczypiorek
  • Słonecznik
  • Jogurt
  • Musztarda
  • Sól, pieprz

Obrane awokado i upieczonego indyka kroimy w kostkę. Dodajemy do ugotowanego ryżu. Garść łuskanego słonecznika prażymy na suchej patelni. Szczypiorek siekamy. Ryż, indyka i awokado łączymy z kilkoma łyżkami jogurtu i łyżeczką musztardy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy szczypiorek i uprażony słonecznik. Mieszamy.

Kanapki z pastą z pieczonych warzyw

Pasta, którą poleca nam Agnieszka Maciąg jest niezwykle aromatyczna i kolorowa. Doskonale zastąpi klasyczne „wyposażenie” kanapek, czyli masło, ser i szynkę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa czy ryby.

Składniki:

  • Kilka kromek pełnoziarnistego chleba
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 3–4 czerwone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1 główka czosnku obrana z łupinek
  • 5–6 szalotek (małe cebulki) obranych
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta mieszanki suszonych ziół np. prowansalskich
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Na blaszce wyłożonej papierem układamy pokrojone na kawałki bakłażany, paprykę i cebulę. Całość skrapiajmy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy około 5–10 min. (w temperaturze 180–200 stopni), następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Pieczemy kolejne 15–20 min. do momentu, aż warzywa lekko się przypieką.

Po ostygnięciu, warzywa miksujemy (razem z powstałym podczas pieczenia sokiem) na pastę. Na końcu przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Smarujemy chleb, bułkę lub omlet.

Przepis pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg.

Pasztet z cukinii

Warzywny pasztet to kolejna propozycja od Agnieszki Maciąg, którą musimy wam polecić. Jest smaczny, pożywny i starczy nam nawet na kilka dni drugich śniadań.

Składniki:

  • 3 szklanki cukinii (bez pestek) starej na tarce o grubych oczkach
  • 1 duża marchewka, obrana i starta na tarce
  • 2 obrane i drobno posiekane cebule
  • 5 obranych i posiekanych ząbków czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • ½ szklanki tartej bułki
  • ½  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka
  • Duży pęczek natki pietruszki (posiekany)
  • Posiekane świeże zioła: lubczyk, oregano, tymianek, bazylia, koperek itp. (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
  • Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190–200 stopni. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aby stały się miękkie. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i zioła. Odstawiamy. Cukinię (dobrze odsączoną z wody), marchew, kurkumę, curry, natkę pietruszki oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Dorzucamy podsmażoną cebulę, czosnek i zioła. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy masę. Całość przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 60 min.

Pasztet możemy jeść z chlebem, bez chleba, z sosem jogurtowym lub po prostu sam.

Przepis pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg.

Polecamy: Zdrowe przekąski dla kobiet w ciąży – 16 smacznych propozycji

produkty bezglutenowe dla dzieci

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ