przepis na kruche ciasteczka
Pin It

W okresie przedświątecznym możemy piec nie tylko pierniki, lecz również najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Sprawdź nasz szybki i bardzo łatwy przepis na kruche ciasteczka.

Składniki:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • przyprawa korzenna (lub po prostu połączenie cynamonu, gałki muszkatałowej, kardamonu i goździków)

Na środek stolnicy/blatu wysypujemy suche składniki, kroimy zimne masło, robimy dołek. Wrzucamy do niego żółtka i śmietanę. Całość szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy na 30 min. do lodówki (proponujemy od razu podzielić ciasto na pół i pracować na mniejszych porcjach). Kulę (lub jej połowę) rozwałkowujemy na około 0,3 cm na podsypanym mąką spodzie (tu może służyć zwykła mąka pszenna), aby ciasto się nie kleiło. Za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok. 15–20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika, gdy ciasteczka zrobią się delikatnie rumiane (lepiej do nich często zaglądać, bo łatwo je przypalić).

Przed pieczeniem możemy posmarować ciastka białkiem i posypać ulubionymi bakaliami lub po upieczeniu ozdobić polewą (u nas lukier, ale dobra jest też polewa czekoladowa). Bez dodatków też są pyszne.

Smacznego!

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ