domowy makaron gryczany
Pin It

Domowy makaron to coś, co kojarzy nam się z dzieciństwem. Babcia kręcąca się po kuchni, zapach rosołu i wielkie placki ciasta na makaron suszące się na bawełnianych ściereczkach. Też macie takie wspomnienia? Jeśli chcecie je nieco przywołać, mamy dla was przepis na domowy makaron gryczany! My wybraliśmy mąkę z gryki, ale równie dobrze sprawdzi się ta zwykła, pszenna. 

Mąka gryczana (czyli zmielona niepalona kasza gryczana) to jedna z najzdrowszych mąk dostępnych w Polsce. Zawiera unikalnej jakości białka roślinne, błonnik, aminokwasy, magnez oraz przeciwutleniacze, takie jak: witamina E, rutyna czy taniny. Dla wielu osób znaczenie ma również fakt, że pozbawiona jest glutenu. Świetnie wpływa na zdrowie i odporność każdego organizmu – zarówno dorosłych, jak i dzieci. To właśnie z tego powodu wybraliśmy ją do przygotowania naszego makaronu.

Domowy makaron gryczany ma ciemny, brązowy kolor i charakterystyczny smak. Doskonale komponuje się z duszonymi warzywami, mięsem lub rybą. Wbrew pozorom, nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.

Jeśli ktoś nie jest fanem gryki, może wykorzystać inną mąkę, np. pszenną/jaglaną. Proporcje pozostają takie same.

Składniki na jedną porcję makaronu:
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie

Na stolnicę (albo do malaksera) wysypujemy przesianą mąkę, sól, wbijamy jajko i kropimy oliwą. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, dosyć plastycznego ciasta. Jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt klejące, śmiało możemy podsypać je mąką, a jeśli zbyt twarde, dodajmy kilka kropel wody.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 10-15 min. do lodówki, aby odpoczęło.

Następnie, wyciągamy ciasto i wałkujemy, aby uzyskać jak najcieńszą warstwę (na tyle grubą, aby ciasto się nie przerywało – trzeba wyczuć). Idealnie, jeśli mamy maszynkę do makaronu, wtedy nie musimy nic wałkować.

Odkładamy ciasto, aby nieco przeschło i po chwili kroimy w dowolne paski. U nas najlepiej sprawdza się tagiatelle. Gotowy makaron najlepiej przełożyć na bawełnianą ściereczkę, aby wysechł (dobrze jest zrobić go rano i odstawić w ciepłe, suche miejsce do pory obiadowej), choć oczywiście możemy ugotować go od razu. Wystarczą 3-5 min., aby domowy makaron gryczany był gotowy do podania!

W przepisie podaliśmy składniki na jedną „dorosłą” porcję. Wystarczy je podwoić/potroić, aby przygotować obiad dla kilku osób.

Jeśli spodobał wam się nasz przepis, przekażcie go dalej :).

domowy makaron gryczany

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ