przepis na leczo
Pin It

Świeże i soczyste owoce oraz warzywa to jedne z najcenniejszych skarbów, jakimi obdarowuje nas lato. Warto z nich korzystać. Na bazarkach i w sklepach obecnie króluje cukinia, pomidory malinowe, młoda cebula, fasolka czy bób. Możemy z nich przygotować niezwykle aromatyczne dania. Jednym z naszych ulubionych jest leczo, na które podajemy swój sprawdzony przepis.

Przepis na leczo
Składniki (na 4 osoby):
  • 3 dosyć duże cukinie
  • 5-6 pomidorów obranych ze skórki
  • 2 średniej wielkości młode cebule
  • 3 papryki (żółta, zielona i czerwona)
  • Łyżka oleju
  • Sól, pieprz, oregano, mielona ostra papryka
  • Opcjonalnie:
  • Kilka łyżek czerwonej soczewicy
  • 2-3 kiełbasy
Krok 1

W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa (pomidory parzymy, paprykę również). Jeśli mamy młodą cukinię, możemy zostawić ją w skórce.

Krok 2

Cebulę, paprykę, cukinię oraz pomidory kroimy w kostkę. I właśnie w tej kolejności wrzucamy do garnka.

Krok 3

Najpierw jednak rozgrzewamy w nim olej. Następnie podsmażamy cebulę, aby się zeszkliła. Później dodajemy cukinię i paprykę. Posypujemy lekko solą, aby puściły sok. Dusimy około 10-15 min. W tym momencie możemy również dodać soczewicę (sprawi, że nasze danie będzie „tęższe”). Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone pomidory i znów dusimy (około 5-10 min. w zależności od miękkości i soczystości pomidorów).

Krok 4

Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę (jeśli ktoś nie jada, pomija ten etap), a następnie przyprawiamy całość do smaku.

Krok 5

Podajemy samodzielnie jako zupę lub jako sos do makaronu, ryżu lub kaszy.

Smacznego!

przepis na leczoprzepis na leczo

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ