rogaliczki bez cukru
Pin It

Szukasz prostego i zdrowego deseru dla siebie i swoich bliskich? Mamy dla Ciebie przepis na bardzo szybkie rogaliki bez cukru i jajek. 

Co będzie potrzebne?

  • twaróg
  • masło
  • mąka pszenna
  • ulubiona konfitura (powinna być bardzo gęsta) lub nutella.

Zasada tego przepisu jest prosta – każdy składnik powinien być w tej samej proporcji. Jeśli mamy 200 g twarogu, potrzebujemy tyle samo masła i mąki pszennej.

rogaliczki bez cukru

Schłodzony ser, masło i przesianą mąkę zagniatamy w misce lub na stolnicy.

IMG_0528

Z ciasta formujemy kulę.

IMG_0537

Kulę możemy podzielić na dwie części. Na mocno oprószonej stolnicy lub blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Ważne, aby się zbyt nie kleiło i było elastyczne.

IMG_0539

Rozwałkowane ciasto kroimy na niewielkie trójkąty i nakładamy na nie konfiturę/dżem lub smarujemy cienką warstwą nutelli.

IMG_0543

Trójkąty zwijamy w ruloniki.

IMG_0546

Rogaliki układamy w kilkucentymetrowych odległościach od siebie, na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Możemy posypać je cukrem lub polać czekoladą. Bez ozdób są jednak równie smaczne. Idealne na jesienne popołudnie!

Smacznego !

IMG_0558

lifetime (1)

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ