Pin It

W dbaniu o dietę można się pogubić, szczególnie gdy nie jest się ekspertem w dziedzinie żywienia. Niezwykle wymagające jest opracowanie diety dla alegików, osób nietolerujących glutenu, chorujących na choroby autoimmunologiczne. Dlatego dobrze jest oprzeć się na wiedzy profesjonalistów, którzy potrafią dobrać dietę do naszych indywidualnych potrzeb.

Poniżej prezentujemy dwa przepisy na pyszne i zdrowe kremy do kanapek i nie tylko, które specjalnie dla was opracowały prowadzące serwis dobrzejemy.pl. Oba przepisy uwzględniają potrzeby osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Sycące i słodkie kremy, mogą być alternatywą dla tych ze słoiczka, pełnych cukru i konserwantów. Zobaczcie, jak prosto je zrobić.

Krem czekoladowy na mleku kokosowym          

Potrzebne składniki na jedną osobę:

  • cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżka
  • mleczko kokosowe – 7 łyżek
  • orzechy laskowe – 1 garść
  • gorzka czekolada – 60 gramów

Przygotowanie:

Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć orzechy i podpraż kilka minut, mieszając. Skórka ma być mocno zbrązowiona. Następnie zsuń orzechy na ściereczkę kuchenną i pocieraj złuszczając skórkę, zmiel orzechy w młynku. W rondelku podgrzej mleko, wrzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści, ale nie dopuść, aby się zagotowało. Na końcu wrzuć orzechy i zamieszaj. Oddziel porcję czekolady dla osób z podwyższonym cukrem i dodaj ksylitol zamiast cukru. Całość przełóż do wysokiego naczynia, wsyp cukier. Wszystko miksuj kilka minut. Nałóż na chleb pełnoziarnisty i zajadaj.

Krem migdałowydobrzejemy3

Potrzebne produkty na jedną osobę:

  • natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 0,5 łyżki
  • migdały – 3 łyżki
  • imbir – do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i na sucho upraż migdały, na małym ogniu, czasem mieszając. Po ok. 10 minutach odstaw do ostygnięcia. Kiedy będą już chłodne, zmiel je w młynku do kawy lub blenderze. Dodaj oliwę, aby uzyskać gęsty krem. Na końcu dorzuć posiekane listki pietruszki oraz przyprawy i wymieszaj.

Kremem smarujemy kanapki, a resztę przechowujemy w słoiczku w lodówce. Należy pamiętać, aby osoba na diecie bezglutenowej otrzymała pieczywo nie zawierające glutenu, a osoba na diecie bezmlecznej pieczywo bez dodatku mleka w proszku.

Wskazówki: zamiast natki pietruszki możesz użyć liści bazylii lub mięty. Można dodać ząbek czosnku czy inne zioła, które lubisz.

rabat_dobrzejemy


O dobrzejemy.pl

Dobrzejemy.pl to serwis, który pomaga ułożyć zdrowe menu dla całej rodziny, uwzględniając przy tym nasze preferencje i… zawartość lodówki. Dobrzejemy.pl pomaga dobrać zbilansowaną dietę do indywidualnych potrzeb bez ruszania się z domu!

Skorzystaj ze świątecznej oferty i odbierz rabat na abonament w serwisie. Wyślij maila z kodem CHOINKA na adres izabela.idzikowska@dobrzejemy.pl i zgarnij rabat 30% na dowolny abonament. Promocja ważna do 15 stycznia 2017 r.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ