zupa z soczewicy
Pin It

Szukasz pomysłu na bardzo szybki, ale i pożywny obiad? Jeśli znudziły ci się ekspresowe makarony z sosem, czy też ryż z warzywami, nasza propozycja może ci się spodobać. Zupa z soczewicy jest nie tylko prosta i szybka w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowa, odżywcza i niezwykle aromatyczna! Idealna dla dzieci i dorosłych. 

Soczewica jest bogata m.in. w wysoko przyswajalne białko (85 proc.), obniżający ciśnienie potas oraz niezbędny w okresie ciąży kwas foliowy. Ponadto zawiera taniny odpowiedzialne za ochronę organizmu przez nowotworami. Warto włączyć ją do swojej diety na stałe. Soczewica doskonale sprawdza się jako dodatek do warzyw, składnik farszu do pierogów, czy wspomnianych pożywnych zup.

Zupa z soczewicy – przepis 

Składniki na 3 porcje:

  • 80-100 g wypłukanej w wodzie soczewicy czerwonej
  • pomidory w puszce (lub świeże)
  • pół cebuli
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, aby były „al dente”. Ważne, żeby ich nie rozgotować.

W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce lub bardzo drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na oleju lub maśle klarowanym. Kiedy cebula, imbir i czosnek będą rumiane, wrzucamy do nich pomidory i przez kilka minut podsmażamy. Następnie całość zalewamy trzema szklankami wody (lub większą/mniejszą ilością wody, w zależności od potrzeb).

Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy wcześniej wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarła do garnka. Jeśli soczewica napęczniała za bardzo lub daliśmy jej za dużo, podlewamy wodą do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji.

Na końcu wsypujemy ugotowane ziemniaki i gotujemy przez 2 minuty. Jeśli zupa jest mało kwaśna możemy dodać 1-2 łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną czerwoną papryką (słodką oraz ostrą).

Zupę (przed przyprawieniem) możemy zaserwować także maluchom.

Zupa z soczewicy pięknie pachnie, apetycznie wygląda i zaskakuje ciekawym, intensywnym smakiem. Możemy posypać ją ulubionymi ziołami, podawać na obiad lub ciepłą kolację w towarzystwie ulubionego pieczywa lub samodzielnie.

Smacznego!

zupa z soczewicy
Fot. Agata Pąchalska, www.siostraania.pl

Polecamy również: 

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ