ciasto ze szpinakiem runo lesne
Pin It

Jest lekkie, słodkie i zaskakuje swoim nietypowym dla ciasta wyglądem. Idealne na wiosenne i letnie wypieki. Nazywają je runem leśnym lub leśnym mchem, a chodzi o… ciasto ze szpinakiem! 

Kiedy zrobiłyśmy je pierwszy raz, bliscy dopytywali, co powoduje, że jest tak zielone. Żeby nie zniechęcać osób, które za szpinakiem nie przepadają, najpierw dawałyśmy kęsa do spróbowania i dopiero zdradzałyśmy tajemny składnik. – Tego szpinaku w ogóle nie czuć! Ale pyszne! – to najczęstsze komentarze małych i dużych degustatorów.

Dzięki przemyconym liściom, ciasto dostarcza nie tylko słodyczy, ale i zdrowych składników. Do tego lekki, śmietankowy krem… Proporcje przetestowałyśmy same. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie zwiększyć ilość cukru. Jeżeli natomiast szukacie zdrowszych rozwiązań, postawcie na brązowy cukier, miód lub stewię.

Jedno jest pewne, to ciasto zrobi wrażenie na każdym, kto lubi nowe smaki w ciekawej formie!

Gotowi? Do dzieła!

Składniki

Na zielone ciasto:

  • 450 g mrożonego lub 450 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 opakowanie śmietan-fix (jeśli chcemy, żeby krem był sztywniejszy, np. w czasie upałów)

Dekoracja

  • granat, truskawki lub borówki
  • listki mięty
Przygotowanie

Ciasto

Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody, a następnie blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Jeśli mamy świeży szpinak, wrzucamy do garnka i podgrzewamy przez kilka minut, aż zwiędnie. Przekładamy na sitko i odciskamy. Również blendujemy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Jajka w temperaturze pokojowej (to ważne, aby nie były prosto z lodówki – lepiej się ubijają) wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę (jak do biszkoptu). Następnie ciągle ubijając, wlewamy bardzo powoli olej. Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

W osobnej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesypujemy do zielonej masy i bardzo krótko miksujemy, do momentu połączenia się wszystkich składników.

Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (najlepiej okrągłą, ok. 25 cm średnicy) i pieczemy ok. 40 – 45 minut (przed zakończeniem sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy). Wyciągamy z pieca i studzimy.

Krem

Kiedy ciasto będzie stygło, przygotowujemy krem. Do miski wlewamy śmietankę z cukrem pudrem. Ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodajemy serek mascarpone i wanilię. Ubijamy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach, do otrzymania gładkiej, stabilnej masy.

Całość

Ostygnięte ciasto przekrawamy na dwie (lub trzy – jeśli wolimy formę tortu) części (dolna powinna być nieco grubsza). Dolną kładziemy na paterze lub talerzu. Wykładamy na nią śmietankowy krem. Możemy posypać go owocami lub zostawić całkiem gładki. Z górnej części ciasta wybieramy sam środek (bez górnej skorupki, która nie ma tak ładnego koloru, tę możemy zjeść) i rozkruszamy go na kremie. Dekorujemy granatem lub innymi, kwaśnymi owocami i listkami mięty.

Odstawiamy do lodówki na min. godzinę.

Smacznego!

przepis na leśny mech

Przeczytaj również: 

Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Tort bezowy z mascarpone i owocami

Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ