Pin It

Wraz z początkiem lata zmienia się nasza dieta. Wszystko za sprawą bogactwa warzyw i owoców, które właśnie teraz są najsmaczniejsze i zdrowe. Latem chętniej przygotowujemy sałatki i koktajle, częściej grillujemy (również warzywa) i lubimy jadać w plenerze, co sprawia, że stawiamy na proste, lekkie dania. Wakacyjną dietę warto dostosować do zasobów naturalnych i temperatury. Kiedy na dworze jest 30°C sprawdzą się potrawy na gorące dni – chłodne, lekkie i szybkie.

Chłodnik ogórkowy

Chłodniki to jedna z najbardziej popularnych wakacyjnych potraw. Nie wymagają gotowania ani wielu składników. Za to uzupełniają zawartość soli mineralnych w organizmie i są bardzo sycące. Oto sprawdzony przepis na chłodnik ogórkowy:
• 2 ogórki szklarniowe lub 5–6 gruntowych
• ząbek czosnku
• 400 g jogurtu naturalnego, na przykład greckiego
• sól i pieprz do przyprawienia
• pół pęczka posiekanego koperku
• dwa jajka
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozgnieć ząbek czosnku lub bardzo drobno posiekaj. Ogórki przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z czosnkiem i odstaw. Po 10–15 min. połącz przyprawione ogórki z jogurtem, ewentualnie dodaj soli i pieprzu, połącz całość z koperkiem. Danie należy schłodzić w lodówce i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Polecamy: Jak przechowywać warzywa, aby pozostały dłużej świeże?

Sałatka z grillowanym kurczakiem

O tej porze roku warzywa mają wyjątkowo dużo wartości odżywczych i smaku. Warto więc z tego korzystać, tym bardziej, że mają też bardzo mało kalorii. Jeśli w gorący dzień mamy ochotę na lekki lunch lub kolację, które jednocześnie będą sycące, dobrym wyborem będzie sałatka z grillowanym filetem z kurczaka.
Składniki:
• filet z kurczaka zamarynowany w oliwie i ulubionych przyprawach
• pół szklanki pomidorów koktajlowych
• połówka pomarańczy
• kilka listków świeżej bazylii
• sól, pieprz, ocet balsamiczny
Zamarynowaną pierś kurczaka smaż na patelni grillowej przez 5–6 min. z każdej strony. Pomidory pokrój na połówki, pomarańczę na cienkie fileciki. Dopraw solą i pieprzem. Wystudzony filet pokrój na kawałki i ułóż na sałatce, dodaj liście bazylii i całość skrop octem balsamicznym.

Omlet

To świetny pomysł na wakacyjne śniadanie. A jeśli mamy możliwość, by zjeść je w plenerze, na działce czy w ogródku, stanie się wielką przyjemnością. Omlety robi się bardzo szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych. Zaletą tej potrawy jest możliwość łączenia jej z ulubionymi dodatkami. Do omletu pasuje praktycznie wszystko.
Omlet z szynką i żółtym serem
• 4 jajka
• 50 ml mleka (może być roślinne)
• pół szklanki pokrojonej w cienkie paski dowolnej szynki
• pół szklanki startego żółtego sera (cheddar, edamski)
• pół pęczku szczypiorku lub cebuli dymki
• łyżka masła
• sól i pieprz do smaku
W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozpuść łyżkę masła, wylej jajka i delikatnie rozprowadź je równomiernie po całej patelni. Kiedy masa zacznie się ścinać, posyp ją szynką i serem. na roztapiający się ser wysyp szczypiorek, złóż omlet na pół, pozostaw jeszcze na minutę na patelni. I gotowe.

Naturalne i zdrowe produkty StraganuZdrowia

Zobacz też: Kolacja dla niejadka. Kolorowe „sushi” dla całej rodziny

Spaghetti z kurkami

Dania z makaronu mają w sobie coś. Przygotowujemy je w 20 min., wyśmienicie smakują i łączą się z przeróżnymi smakami. Ponieważ sezon na kurki właśnie trwa, polecamy spaghetti z kurkami, które jadamy nieco wystygłe, ale nie zimne.
Składniki:
• 200 g makaronu spaghetti
• 250 g świeżych kurek
• garść szpinaku
• ½ cebuli
• ząbek czosnku
• 3 łyżki masła
• pół szklanki słodkiej śmietany
• łyżka startego parmezanu
• łyżka natki pietruszki
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na maśle zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Całość duś przez kilka minut, aż woda odparuje. Następnie dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Na koniec połącz żółtko z dwoma łyżkami śmietany i masę wlej na patelnię z sosem. Mieszaj, aż zgęstnieje i wrzuć do sosu szpinak. Przemieszaj i odstaw. Makaron wymieszaj z sosem kurkowym. Podany na talerzu posyp natką pietruszki i tartym parmezanem.

Ryż z truskawkami

Dla wielu z nas to smak dzieciństwa – słodki, kleisty ryż z truskawkami i śmietaną. Dziś to prawie zapomniane dane, a przecież proste, szybkie i do jadania zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
• szklanki ryżu
• 2 szklanek mleka roślinnego (lub krowiego)
• szklanki wody
• ½ kg truskawek
• puszki mleka kokosowego (lub 250 ml śmietany)
• 1–2 łyżek cukru i szczypty soli, opcjonalnie kilku kropel aromatu waniliowego i liście mięty
Ryż ugotuj w mleku z wodą i odrobiną soli. Możesz dodać do gotującego się ryżu kilka kropel aromatu waniliowego. Truskawki rozgnieć widelcem (chyba, że lubisz miksowane) i połącz z mlekiem kokosowym i cukrem (cukru dodaj według własnego gustu). Na wyłożony na talerz, jeszcze gorący, ryż nakładaj koktajl. Na wierzchu ułóż kilka listków świeżej mięty.

Jesteś w ciąży? Sprawdź: Dieta w ciąży – czego nie może w niej zabraknąć?

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ