zima na talerzu - marynaty, pikle, przetwory dla dzieci
Pin It

Zimą najprostszym sposobem na dostarczenie sobie witamin, jest spożywanie przetworzonych owoców i warzyw – w zalewie, w marynacie czy kiszonych. Jak ważną rolę pełnią przetwory dla dzieci i od kiedy można je podawać maluchom?

Zimowe owoce i warzywa sprzedawane w supermarketach często nie wzbudzają naszego zaufania. Blade pomidory, bezsmakowe truskawki z zagranicy czy szklarniowe ogórki zniechęcają nas, a co dopiero mówić o naszych dzieciach, które w końcu najbardziej przepadają za intensywnym smakiem dojrzałych na słońcu owoców. Zimą owoce i warzywa są też o wiele droższe niż latem, a niektóre są rzadko dostępne –  to dlatego spożywamy ich mniej, a cierpi na tym nasze zdrowie. W końcu skąd mamy czerpać zbawienne mikroelementy i witaminy? Jednym z pomysłów na urozmaicenie dziecięcej diety jest włączenie do niej przetworów – pikli, marynat i kiszonek.

Naturalne kiszonki

Najzdrowsze z nich są kiszonki,  bo smak zawdzięczają procesom naturalnej fermentacji, a nie dodatkowi octu czy oleju. Nadają się one dla dzieci od pierwszego roku życia bo są łatwiej przyswajalne, niż surowe warzywa, a w okresie zimowym mogą znacznie pomóc w walce z przeziębieniami i spadkiem odporności. Kiszona kapusta znana jest z tego, że spożywana była często przez marynarzy na morzu, bo zapobiegała szkorbutowi, wywołanemu niedoborami witaminy C. Jest jej prawdziwą kopalnią, dlatego może w małych ilościach trafiać na stół nawet codziennie. Ogórki kiszone zawierają za to błonnik, wapń, potas i witaminy z grupy B. Warzywa kiszone mają też mniej cukru, niż świeże, co przekona rodziców, dbających o niską zawartość cukru w diecie dziecka.  Zupa ogórkowa na bazie kiszonych ogórków to hit zdaniem wielu dzieci, ale warto eksperymentować również z mniej oczywistymi smakami, takimi jak kiszone… śliwki.

Ocet na cenzurowanym

Równie dobrze sprawdzą się w diecie dziecka ogórki małosolne, które smak zawdzięczają fermentacji w wodzie z dodatkiem przypraw. Dzięki temu są świetnym dodatkiem do kanapek i przekąską, którą można traktować jako zamiennik pracochłonnych sałatek. Nie warto za to podawać dziecku ogórków konserwowych, bo do ich przygotowania używa się dużej ilości octu, cukru i soli, przez co są zgubne dla delikatnego przewodu pokarmowego dziecka.  Są one mniej zdrowe niż świeże, małosolne czy kiszone warzywa. Na bazie octu przygotowuje się też marynaty i pikle – z grzybami, papryką, mango, cukinią, gruszkami czy morelami. Choć ich smak bywa wyborny, duże ilości octu mogą podrażniać przewód pokarmowy maluchów, dlatego warto je stosować sporadycznie, po drugim roku życia dziecka. Jeśli marynaty domowej roboty często goszczą na naszym stole i nie chcemy ich odmawiać dzieciom, zastąpmy ocet spirytusowy 10% łagodniejszym i zdrowszym, octem winnym o mocy 6% (kupisz go z dostawą do domu TUTAJ). Należy pamiętać o ostrożności jeśli chodzi o marynowane grzyby z niepewnego źródła. Jeden niejadalny czy niefachowo przygotowany grzyb w diecie dorosłego nie narobi szkody, natomiast dziecku może przynieść bardzo poważne zatrucie. Dzieciom podawajmy więc tylko pieczarki marynowane ze sklepu, które są najbezpieczniejsze.

Oliwa czy olej?

Świat przetworów jest niezwykle bogaty – od pikli, kiszonek, marynat, po warzywa zakonserwowane w oleju. Te ostatnie również należy podawać maluchom z umiarem i to dopiero po drugim roku życia. Muszą one być przy tym jak najlepszej jakości, by nie zaszkodzić dziecku. Kupując pomidory w zalewie wybierajmy te z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (obniża cholesterol i zawiera witaminę A) – np. TAKIE, a nie ze zwykłym olejem słonecznikowym. Ponieważ są to zwykle dość wysokokaloryczne przekąski, powinny lądować na dziecięcym stole tylko od święta.

Przepisy na przetwory, które można zrobić o każdej porze roku

Kapusta kiszona:

Do 5 kg kapusty należy dodać 10 dkg soli, małą łyżeczkę kminku i nasion kopru, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, 0.5 kg marchewki. Kapustę szatkujemy i wkładamy do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, przesypując kolejne warstwy przyprawami i grubo utartą marchewką. Całość ugniatamy, by puściła sok, następnie przykrywamy na 3-4 dni talerzem i obciążamy. Po tym czasie w kapustę wkładamy np. długą łyżkę lub szpikulec, by przebić wszystkie warstwy i uwolnić olejki eteryczne, które zaczynają się gromadzić. Po tym czasie przenosimy kapustę w chłodne miejsce (najlepiej balkon czy piwnicę) na dwa tygodnie.

Papryka w occie

Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do słoików w całości lub pokrojoną na paski. Do każdego słoika dodajemy dwa ząbki czosnku, pół pokrojonej cebuli, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę ziarnek pieprzy i gałązkę kopru. Zalewamy zalewą z szklanki octu winnego, trzech szklanek wody, łyżki oliwy, łyżki cukru i łyżeczki soli. Następnie przez 10 minut pasteryzujemy słoiki z papryką w garnku z gotującą się wodą lub w nastawionym na 80 stopni. Słoiki są gotowe do przechowywania w chłodnym miejscu, a po kilku tygodniach przetwory powinny nadawać się do jedzenia.

Na święta – lekkostrawny bigos w wersji dziecięcej:

Bigos to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Niestety – ciężkostrawne leśne grzyby, kiełbasa, śliwki i kilka rodzajów mięsa nie są wskazane dla wrażliwego, dziecięcego przewodu pokarmowego. Podpowiadamy, jak zrobić alternatywną wersję.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy przez kilka minut 250 gram pokrojonych na plasterki pieczarek. Całość przykrywamy kapustą kiszoną i polewamy sosem sojowym, dusimy przez 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Można dodać kilka suszonych śliwek, garść ziaren słonecznika lub plasterki szynki parmeńskiej.

Szukasz najlepszych produktów z ekologicznych upraw? Zajrzyj w TO miejsce.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ